NIN: Medijska manipulacija

Najave događaja, Zanimljivo

Ako čoveku ne možeš da daš ono što traži, stvori mu drugu potrebu. Sakrij ono što je bitno onim što je nebitno. Velike poraze prikazuj kao serije malih pobeda. Činjenicu da nemaš rešenje umanji ne prikazujući problem. Zabrinutost za budućnost umanji spektakularnom sadašnjošću. Kad je istina neprijatna, zameni je ugodnim lažima, u koje su ljudi skloniji da veruju. Kad si ti za nešto odgovoran, prikazuj one koji su krivi za nešto drugo. Ono što si ukrao od nečijeg unuka, pokaži kao ono što si poklonio unukovom dedi. Prikazuj stvari crno-belo, a sebe kao heroja u borbi protiv crnog. Pronađi nemoćnog protivnika, pa od njega napravi opasnog neprijatelja protiv koga se boriš. Ako imaš imalo morala, nemoj ništa od ovog da radiš.
Ovaj „kredo” medijske manipulacije za NIN je sastavio Vojislav Žanetić, marketinški stručnjak, a nekada scenarista „Indeksovog radio pozorišta“ koje je genijalno seciralo srpske medijske laži, mada je informativna stvarnost Srbije neretko nadmašivala maštu teatra. No, propagandne vesti nisu savremeni izum.
„Jasno je da će broj incidenata rasti i opasnost po živote i imovinu biti sve ozbiljnija… Potpuno rasulo uobičajenog načina života… Situacija može ići samo od zle ka goroj.“
Katastrofalna glad? Razorni zemljotres? Kataklizma u Fukušimi? Ne, ovako je britanska štampa 6. maja 1926. godine „objašnjavala“ javnosti kakvo joj zlo preti ako radnike ne natera da odmah prekinu štrajk. Britanski su sindikati maja 1926. organizovali generalni štrajk kako bi podržali polugladne rudare, kojima su vlasnici rudnika hteli da nametnu nižu nadnicu i duže radno vreme ne bi li održali nivo profita tokom ekonomske krize, ali ti „detalji“ nisu zavredeli ni red u tekstu mančesterskog „Gardijana“. Nekih osamdeset pet godina kasnije, plašenje građana babarogama za punoletne i skrivanje uzroka društvenih nemira i dalje su među najuspešnijim strategijama medijske manipulacije.

Ceo tekst na: NIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *