O projektu

Mlade generacije u Srbiji, umesto da zauzmu poziciju najnaprednijeg, najliberalnijeg, najkreativnijeg, najbuntovnijeg dela društva, u stvari, predstavljaju njegov najkonzervativniji deo. Uz to ide i zabrinjavajući način komunikacije mladih. Istraživanje o stavovima i vrednosnim orijentacijama srednjoškolaca u Srbiji, koje je sproveo Helsinški odbor za ljudska prava 2011, dokumentuje da su mladi u Srbiji većinom konzervativni, tradicionalni i nacionalistički odgajani. Istraživanje koje je rađeno u većim gradovima Srbije, dakle, u urbanim sredinama, pokazalo je da su srednjoškolci većinski homofobični, da ne percipiraju pozitivno manjinske grupe, da su tradicionalni, što implicira da podležu svim stereotipima kojima je srpsko društvo i inače opterećeno. I dalje se kao nacionalni neprijatelji vide Albanci, na prvom mestu, zatim Hrvati, Romi i Amerikanci. Čak 41% mladih u Srbiji smatra da je gej populacija bolesna.
“U pitanju je prenošenje stereotipa putem političke propagande i desničarskih opcija u zemlji. Stavovi mladih ne mogu suviše odudarati od sredine u kojoj žive. Kontekst Srbije (mediji, izjave političara, porodično okruženje), utiče bitno na formiranje njihovog pogleda na svijet. Otuda i dalje kod njih fokus na pitanje nacionalizma i “opterećenost” granicama i teritorijama svoje etničke zajednice. Pri tom ne zaboravimo da im roditelji nisu ostavili u naslijeđe pretjerano emancipatorske ideje i viziju društva kao građanaskog i demokratskog – gde bi se cijenile neke drugačije vrijednosti, osim pripadnosti naciji ili poštovanja tradicije”, kaže Marija Radoman, rukovodilac ovog istraživanja. Ona dodaje da je LGBTQ populacija od manjinskih populacija najomraženija. “Skoro trećina djece u srednjim školama je homofobično, a umjereno homofobičnih je 29%. Čak 41% ispitanika smatra da je gej populacija bolesna.” Rezultati istraživanja, prema njenim rečima, nisu daleko od očekivanih, s obzirom na „rehabilitaciju domaćeg fašističkog naslijeđa koje je na djelu posljednjih 20 godina u Srbiji“.
U duhu nove funkcije Dana Evrope, istraživanje pod nazivom Stavovi mladih o EU iz aprila 2015, koje je sproveo Forum mladih Evropskog pokreta u Srbiji, sprovedeno među mladima od 16 do 25 godina, nameće potrebu za, citiramo zaključke: „opštom i kontinuiranom edukacijom mladih u oblasti EU, sa ciljem oblikovanja stavova mladih, zasnovanih na činjenicama i konkretnim pokazateljima. Iako se analiza odnosila na, pre svga, subjektivne stavove, neumitno je da na njih utiče informisanost, koja je kod opšte populacije, a pogotovu kod mladih, na niskom nivou. Stoga se, pored edukacije, nameće potreba informisanja mladih o evropskim integracijama, putem sredstava opšteg informisanja, na način dostupan svima, a naročito mladim generacijama“.

“Mladi uređuju za mlade” je projekat koji sprovodi Mreža razvojnih inicijativa “Logosfera” iz Bajine Bašte uz finansijsku podršku Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije a koji ima za cilj jačanje kapaciteta redakcija školskih glasila u srednjim školama u Srbiji. Projekat je pokrenut i osmišljen tokom 2016. godine a ima tendenciju održivosti u narednim godinama prevashodno kroz umrežavanje redakcija srednjoškolskih glasila okupljenih u inicijalnoj fazi ovog projekta ali i kasnije pridruženih.